Τα οφέλη των διεθνών προτύπων ISO

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός επιτυγχάνει ένα νέο ορόσημο των επτά δισεκατομμυρίων ανθρώπων, τα πρότυπα ISO αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την αειφορία και συνεισφέρουν για έναν καλύτερο και πιο ασφαλή κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού UNFPA (Ταμείο Πληθυσμού Ηνωμένων Εθνών), ο πληθυσμός του πλανήτη μας αριθμεί πλέον επτά δισεκατομμύρια άτομα. Εκπρόσωπος του οργανισμού αναφέρει: “Αυτή η μοναδική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτελεί ταυτόχρονα ένα επίτευγμα και μία πρόκληση που θα έχει αντίκτυπο σε κάθε άνθρωπο του πλανήτη. Ένας κόσμος των επτά δισεκατομμυρίων έχει συνέπειες στη βιωσιμότητα, στην αστικοποίηση, στη δυνατότητα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και στην ενδυνάμωση των νέων. Ωστόσο, προσφέρει επίσης μια σπάνια ευκαιρία για έκκληση προς δράση ώστε να ανανεωθεί η παγκόσμια δέσμευση για έναν υγιή και βιώσιμο κόσμο”.

Ο Γενικός Γραμματέας του ISO, Rob Steele σχολιάζει: «Τα πρότυπα παίζουν κεντρικό ρόλο στη διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των τόσο πολλών ανθρώπων. Κάθε μέρα, τα πρότυπα ISO διευκολύνουν τους ανθρώπους στη δουλειά, στο σπίτι και στο παιχνίδι, με την προώθηση της ποιότητας και της αποδοτικότητας, κάνοντας τη ζωή πιο ασφαλή και άνετη. Όλα αυτά συντελούν στην οικονομική ευημερία και στη φροντίδα του πλανήτη μας. Τα θετικά αυτά αποτελέσματα οφείλονται στο γεγονός ότι τα πρότυπα ISO δημιουργούνται από τους ανθρώπους για να βοηθήσουν στην επίλυση των ανθρώπινων προβλημάτων».

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τα πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων, για τα ιατρικά μηχανήματα, την κοινωνική ευθύνη, για τα κτίρια και τις κατασκευές, τις μεταφορές και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Είτε πατώντας το φρένο του αυτοκινήτου, είτε παίζοντας χόκεϊ επί πάγου προστατευμένοι με κράνος ή χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή, τα πρότυπα ISO συμβάλλουν σημαντικά στην ασφάλεια και στην αποδοτικότητά μας.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός φτάνει τα επτά δισεκατομμύρια, τα διεθνή πρότυπα μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ολοένα αυξανόμενης πρόκλησης της βιωσιμότητας. Για παράδειγμα, τα πρότυπα για την ποιότητα των τροφίμων και του νερού και για τη διαχείριση της ενέργειας, μπορούν να συμβάλλουν στην ορθή χρήση των πόρων. Τα πρότυπα για τις νέες τεχνολογίες συμβάλλουν στην προώθηση και την ανάπτυξη καίριων καινοτομιών για τη διευκόλυνση της ζωής ενός αυξανόμενου πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, τα πρότυπα ISO συμβάλλουν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, στην αντιμετώπιση των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών πτυχών της αειφορίας.

Αυτό που καθιστά το ISO τόσο αποτελεσματικό, είναι ότι παρέχει μία μη-πολιτική, μη-κομματική πλατφόρμα, όπου τα πρότυπα έχουν αναπτυχθεί μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες, από τους αντιπροσώπους των ανθρώπων που τα έχουν ανάγκη, από τους ανθρώπους που τα εφαρμόζουν, που επηρεάζονται από αυτά και που μπορούν συνεχώς να ανασκοπούν και να βελτιώνουν τα αποτελέσματα της εφαρμογής τους.

Για το λόγο αυτό, τα πρότυπα ISO συμβάλλουν στο να γίνουν πραγματικότητα όσα συμφωνούνται σε διάφορες συναντήσεις όπως στη Διάσκεψη για τη Γη και στη Rio +20, τα οποία θα μπορούν να εφαρμοστούν σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για πληροφορίες σχετικά με τη δέσμευση του ISO για τη βιωσιμότητα, δείτε επίσης:

  • Το νέο τεύχος Rio+20 “Δρώντας μετά από τη συμφωνία – Πώς τα πρότυπα ISO μεταφράζουν τις καλές προθέσεις σχετικά με την αειφορία σε συγκεκριμένα αποτελέσματα”
  • Τη νέα σειρά από βίντεο που εξηγεί συνοπτικά τη σημασία των προτύπων και τον τελικό τους ρόλο ως προωθητές της εμπιστοσύνης:
Κατηγορία Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ