Στο 56,7% έφθασε η απορρόφηση του ΕΣΠΑ

Άλλα 8,7 δισ. ευρώ απομένουν από το τρέχον ΕΣΠΑ για να «πέσουν» στην ελληνική αγορά. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης για να δείξει τα υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας των κοινοτικών κονδυλίων που πετυχαίνει η Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία μεγέθη (αρχές Απριλίου) η χώρα μας έχει πληρώσει για έργα, ενισχύσεις επιχειρήσεων και λοιπές επιχορηγούμενες δράσεις το 56,7% των χρημάτων που πήρε για την περίοδο 2007 – 2014.

Για την ακρίβεια από τα 20,2 δισ. ευρώ, έχει δώσει στην πραγματική οικονομία 11,4 δισ. ευρώ. Το ποσοστό (56,7%) είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του μέσου όρου της Ε.Ε., το οποίο στις αρχές του μήνα ήταν 49,2%. Η διαφορά αυτή μάλιστα σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία του Φεβρουαρίου έχει διευρυνθεί κατά μιάμιση μονάδα. Πριν από περίπου δύο μήνες η απόσταση ήταν έξι μονάδες καθώς τότε το ποσοστό απορροφητικότητας της Ελλάδας ήταν 55% και για την Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» ήταν 49%.

Η χώρα μας, επίσης, κατατάσσεται στην 8η θέση έχοντας ανέβει πέντε «σκαλοπάτια» σε σχέση με τον Φεβρουάριο αφού τότε βρισκόταν στη 13η θέση. Το υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμά ότι η πρόοδος στην αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων αναμένεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες με την απλούστευση των διαδικασιών απορρόφησης των κονδυλίων, την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, την εφαρμογή των προγραμμάτων υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλπ.

Σε κοινή τους δήλωση ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υφυπουργός Κυριάκος Βιρβιδάκης υπογραμμίζουν: «Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα (εγγυητικές, ρυθμοί χορήγησης δανείων κ.λπ.), η πρόοδος στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι εμφανής. Υπάρχει βελτίωση τόσο στο ποσοστό απορρόφησης όσο και στην κατάταξη της χώρας μας σε σχέση με τις άλλες χώρες-μέλη. Συνεχίζουμε την προσπάθεια με μεγαλύτερη ένταση, γιατί ο φετινός στόχος είναι ακόμη πιο δύσκολος αλλά κυρίως επειδή οι ανάγκες της οικονομίας είναι μεγαλύτερες».

Εξάλλου, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης συνεχίζει τις προσπάθειες για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020. Έτσι, μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν πραγματοποιηθεί τα 13 συνέδρια στις αντίστοιχες περιφέρειες όπου οι τοπικοί φορείς, οι περιφερειάρχες, στελέχη του υπουργείου και εκπρόσωποι της Ευρ. Επιτροπής θα διαμορφώσουν τις προτάσεις τους για τους τομείς όπου θα κατευθυνθούν τα νέα κοινοτικά κονδύλια.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ