Προστατεύστε τα προσωπικά δεδομένα του κινητού σας

Τα κινητά τηλέφωνα αλλά και οι φορητές υπολογιστικές συσκευές (π.χ. tablets) αποτελούν σημείο συγκέντρωσης πληθώρας προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών: αριθμοί τηλεφώνου, ηλεκτρονικά μηνύματα (email, SMS), φωτογραφίες, σημειώσεις, προσωπικά αλλά και εταιρικά αρχεία, αγαπημένες τοποθεσίες και γεωγραφικές θέσεις. Ταυτόχρονα οι συσκευές διαθέτουν μεγάλη υπολογιστική ισχύ, μεγάλους χώρους αποθήκευσης καθώς και συνεχή και ταχεία πρόσβαση στο Internet. Είναι αναμενόμενο να αποτελούν επομένως πολύτιμο στόχο για κάθε είδους επίθεση και υποκλοπή, τόσο με απομακρυσμένες/ δικτυακές μεθόδους όσο και με επιτόπια/ φυσική πρόσβαση στη συσκευή. Οι πρόσφατες διαρροές προσωπικών στοιχείων μεγάλου εύρους και μεγέθους αποδεικνύουν την έκταση του φαινομένου.

Προκειμένου να μη γίνετε το “εύκολο” θύμα επίδοξων hackers και εγκληματιών του Διαδικτύου αλλά και της καθημερινότητας, παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές συμβουλές για να αυξήσετε το επίπεδο ασφάλειας της συσκευής σας και να την καταστήσετε “άχρηστη” σε περίπτωση που αυτή κλαπεί:

  1. Ενεργοποιήστε την προστασία με κωδικό στη συσκευή σας: η συσκευή θα πρέπει να απαιτεί την εισαγωγή του προσωπικού σας κωδικού κάθε φορά που ενεργοποιείται. Επιλέξτε κωδικούς που είναι κατά το δυνατόν δύσκολο να βρεθούν από τρίτους (π.χ. να μην είναι ακολουθία του ίδιου ψηφίου “1111” ή να μην είναι το έτος γεννήσεώς σας). Αν υποστηρίζεται από τη συσκευή σας, επιλέξτε “σύνθετο κωδικό”, ο οποίος έχει μήκος μεγαλύτερο από 4 ψηφία και περιέχει εκτός από αριθμούς και γράμματα. Πολλές συσκευές χρησιμοποιούν τον κωδικό κλειδώματος για να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα που αποθηκεύονται στη συσκευή, καθιστώντας δύσκολη την ανάκτησή τους ακόμα και αν η συσκευή κλαπεί.
  2. Ενεργοποιήστε το αυτόματο κλείδωμα: η συσκευή θα πρέπει να κλειδώνει αυτόματα και αμέσως κάθε φορά που την απενεργοποιείτε ή όταν μένει σε αδράνεια.
  3. Ενεργοποιήστε τον εντοπισμό θέσης της συσκευής: όλες οι πλατφόρμες φορητών συσκευών υποστηρίζουν τον απομακρυσμένο εντοπισμό της φυσικής θέσης της συσκευής. Έτσι σε περίπτωση που η συσκευή κλαπεί, μπορείτε να εντοπίσετε τη γεωγραφική της θέση ή ακόμα και να επιλέξετε την πλήρη διαγραφή των δεδομένων της. Επισημαίνεται ότι δε θα πρέπει να προσπαθήσετε να ανακτήσετε μόνοι σας τη συσκευή (καθώς μπορείτε να έρθετε αντιμετώποι με τους κλέφτες της) αλλά να ενημερώσετε τις Αστυνομικές Αρχές για την κλοπή.
  4. Μη χρησιμοποιείτε δημόσια σημεία πρόσβασης WiFi: ειδικά όταν αυτά είναι “ανοικτά” (δηλαδή δεν απαιτούν την εισαγωγή κωδικού πρόσβασης για τη σύνδεση) υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι παγίδες, οι οποίες υποκλέπτουν όλη την επικοινωνία όσο χρησιμοποιείτε τη συσκευή και αποθηκεύουν τα δεδομένα που ανταλλάσετε (e-mail και άλλα αρχεία).
  5. Αναβαθμίστε τη συσκευή σας στην τελευταία έκδοση: οι ενημερώσεις λογισμικού συχνά αντιμετωπίζουν κενά ασφαλείας που εκμεταλλεύονται οι εγκληματίες για να υποκλέψουν τα στοιχεία σας.
  6. Μην αποθηκεύετε συνθηματικά και κρίσιμα δεδομένα: μειώστε τα ευαίσθητα δεδομένα που αποθηκεύετε στη συσκευή, μεταφέροντας τα σε άλλα μέσα αποθήκευσης. Επιλέξτε την εισαγωγή συνθηματικού στις εφαρμογές σας: μπορεί να είναι λιγότερο βολικό αλλά θα αποφύγετε πρόσθετες απώλειες στοιχείων σε περίπτωση κλοπής.
  7. Χρησιμοποιείτε ασφαλείς, κρυπτογραφημένες σελίδες: αναζητήστε πάντα το εικονίδιο με την κλειδαρία όταν κάνετε αναζητήσεις σε ιστοσελίδες και κυρίως όταν συμπληρώνετε ευαίσθητα στοιχεία (π.χ. συνθηματικά, στοιχεία πιστωτικών καρτών). Δε θα πρέπει ποτέ να εισάγετε τέτοια στοιχεία σε μη ασφαλείς σελίδες, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υποκλαπούν.
  8. Σημειώστε τον κωδικό ΙΜΕΙ της συσκευής σας σε ασφαλή θέση: με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) από τις 26 Σεπτεμβρίου 2014 τίθεται σε ισχύ η υποχρέωση προς τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας να απενεργοποιούν (μπλοκάρουν), μέσω του κωδικού ΙΜΕΙ (International Mobile Equipment Identity – Διεθνής Κωδικός Κινητών Τηλεφώνων), όλες τις συσκευές κινητών τηλεφώνων που δηλώνονται από τους συνδρομητές τους ως κλεμμένες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γνωστοποίηση του κωδικού ΙΜΕΙ της κλεμμένης συσκευής από το συνδρομητή στον πάροχό του. Ο κωδικός ΙΜΕΙ περιλαμβάνει πληροφορίες για τον κατασκευαστή και το μοντέλο της συσκευής και αποτελεί την «ταυτότητα» κάθε συσκευής. Κάθε συνδρομητής μπορεί να εντοπίσει τον κωδικό ΙΜΕΙ πατώντας τα πλήκτρα * # 06 # στη συσκευή του. Για την απενεργοποίηση της συσκευής, οι συνδρομητές πρέπει αρχικά να δηλώσουν την κλοπή στην Αστυνομία και στη συνέχεια να υποβάλουν στον πάροχό τους γραπτό αίτημα απενεργοποίησης της συσκευής, επισυνάπτοντας το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής.

 

Κατηγορία Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ