Τα top 8 crime trends για το 2016

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανάλυση της Europol για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, παρατηρήθηκε πως αυτή η μορφή εγκλήματος συνεχίζει να αποτελεί σημαντική απειλή στην Ευρώπη.

Η αναφορά της Europol παραθέτει τα παρακάτω 8 κυριότερα είδη ηλεκτρονικού εγκλήματος:

  • Έγκλημα ως υπηρεσία (crimeasaservice): Ο ψηφιακός «υπόκοσμος» διέπεται από το μοντέλο του crime-as-a-service. Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο έχουν πρόσβαση σε εργαλεία και υπηρεσίες που τους επιτρέπουν να μαθαίνουν, να εκπαιδεύονται, να διαφημίζουν, να αγοράζουν και να πουλούν ό,τι χρειάζονται με σκοπό την διενέργεια επιθέσεων. Μέσα από διάφορα forums που υπάρχουν στο darknet διαπιστώνεται πως μεγάλος αριθμός παρόχων εργαλείων και υπηρεσιών ηλεκτρονικού εγκλήματος έχουν άμεση επικοινωνία με απατεώνες, οργανωμένες ομάδες εγκληματιών καθώς και τρομοκράτες.
  • Ransomware: Ανάμεσα στα διαφορετικά είδη κακόβουλου λογισμικού που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο, το ransomware (λογισμικό που μολύνει τον υπολογιστή και ζητά λύτρα) αποτελεί την κυρίαρχη απειλή. Στόχο αποτελούν απλοί χρήστες έως και μεγάλες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις.
  • Χρήση προσωπικών δεδομένων: Τα προσωπικά δεδομένα λόγω της σημασίας τους, αποτελούν στόχο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Χρησιμοποιούνται είτε ως πηγή οικονομικού κέρδους είτε ως μέσο για τη διενέργεια άλλων επιθέσεων όπως ransomware και phishing.
  • Απάτη σε Πληρωμές: Πολλές είναι οι απειλές και τα κακόβουλα λογισμικά που στοχεύουν στις συναλλαγές και στα συστήματα των ΑΤΜ. Αυτή που ξεχωρίζει παρόλα αυτά με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό εμφάνισης είναι η card-not-present (CNP)απάτη, στην οποία η κάρτα του κατόχου δεν εμφανίζεται. Η συγκεκριμένη απάτη είναι συχνή σε συναλλαγές αεροπορικών εισιτηρίων, διαμονής σε ξενοδοχεία, αγορά αγαθών κλπ.
  • Online παιδική πορνογραφία: Η παιδική πορνογραφία έχει αυξηθεί και μεγάλο μέρος υλικού διακινείται στο Ιντερνέτ λόγω της αυξημένης χρήσης κρυπτογραφημένων υποδομών διαμοιρασμού (sharing platforms) αλλά και της χρήσης συστημάτων ανώνυμων συναλλαγών.
  • Darknet: Αποτελεί το αγαπημένο σημείο αγοραπωλησίας εργαλείων και υπηρεσιών των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Είναι ο χώρος δραστηριοποίησης έμπορων ναρκωτικών, και εγκληματιών κάθε είδους. Καθημερινά τεράστιος αριθμός δεδομένων που προορίζονται για κακόβουλη χρήση περνούν πάνω από αυτό. Παρά τις προσπάθειες των Αρχών και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να «κλείσουν» το δίκτυο αυτό, συνεχίζει να παραμένει δραστήριο κι ενεργό προσελκύοντας όλο και περισσότερους cyber criminals.
  • Κοινωνική Μηχανική (Social Engineering): Ολοένα και πιο πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν θύματα κοινωνικής μηχανικής είτε μέσω phishing emails είτε μέσω λογισμικού Trojan horse. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι συχνά οι στόχοι είναι καθορισμένοι και προμελετημένοι, όπως για παράδειγμα οι CEO εταιρειών με μεγάλο τζίρο. Αυτό το είδος απάτης ονομάζεται whaling attack ή απάτη των CEO.
  • Εικονικό Νόμισμα: Το Bitcoin αποτελεί το Νο1 εικονικό νόμισμα για τις criminal-to-criminal (C2C) συναλλαγές καθώς παρέχει μεγάλο βαθμό ανωνυμίας στους χρήστες του.  Επιπλέον αποτελεί το αγαπημένο νόμισμα για τις συναλλαγές μέσω εκβιασμού, που ακολουθούν συνήθως μετά από επιθέσεις DDos και ransomware.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ