PAS 96:2010

Το PAS 96:2010 έχει αναπτυχθεί προκειμένου να καθορίσει συγκεκριμένες απαιτήσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της βιοτρομοκρατίας στις επιχειρήσεις τροφίμων. Για τη συνεργασία/ εξαγωγική δραστηριότητα σε χώρες όπως πχ. οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η λήψη τέτοιου είδους μέτρων κρίνεται αρκετά σημαντική για τις επιχειρήσεις τροφίμων. Στόχος είναι να βοηθήσει στην αποτελεσματική εφαρμογή της μελέτης HACCP για την ασφάλεια τροφίμων.

Η βιομηχανία τροφίμων και ποτών είναι από τη φύση της, εύκολος στόχος, για την άσκηση βιοτρομοκρατίας. Η κακόβουλη επιμόλυνση των τροφίμων με τοξικά υλικά, το σαμποτάζ της αλυσίδας εφοδιασμού και η κακόβουλη χρήση των τροφίμων και ποτών, είναι μερικοί από τους τρόπους, με τους οποίους η αλυσίδα τροφίμων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τρομοκρατικές ή εγκληματικές ενέργειες.

Μια ενδεχόμενη «επίθεση» θα μπορούσε να διαταράξει την επιχειρηματική δραστηριότητα, να υπονομεύσει τα εφαρμοζόμενα πρότυπα και εμπορικά σήματα, και να βλάψει τους ίδιους τους καταναλωτές οδηγώντας στην ασθένεια και το θάνατο. Ακόμα και η απειλή μιας τέτοιου είδους επίθεσης μπορεί να είναι καταστροφική για μία επιχείρηση.

Λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, τα οποία προκύπτουν από την αξιολόγηση των απειλών, μέσω της μεθοδολογίας TACCP (Treat Assessment Critical Control Point), το PAS 96:2010 προσφέρει την απαιτούμενη καθοδήγηση για τον εντοπισμό και την αποτροπή τέτοιων κακόβουλων ενεργειών στην τροφική αλυσίδα.

Η προδιαγραφή PAS 96 αναπτύχθηκε από το Βρετανικό Κέντρο για την Προστασία των Εθνικών Υποδομών (CPNI -Centre for the Protection of National Infrastructure) σε συνεργασία με τον Βρετανικό Οργανισμό Τυποποίησης (BSI- British Standards Institution), εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2008 και αναθεωρήθηκε το 2010. Έχει εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή, τη διανομή και την εμπορία τροφίμων (από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την τελική διάθεση των τροφίμων και ποτών).

Το PAS 96:2010 ουσιαστικά αποτελεί οδηγό ορθών πρακτικών για την αντιμετώπιση κακόβουλων ενεργειών, δίνοντας έμφαση στους ακόλουθους τομείς:

  • Την ασφάλεια του προσωπικού της επιχείρησης παραγωγής τροφίμων.
  • Τον έλεγχο της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις.
  • Τον έλεγχο της πρόσβασης σε υπηρεσίες της επιχείρησης.
  • Την ασφαλή φύλαξη και χρήση οχημάτων μεταφοράς.
  • Τον έλεγχο της πρόσβασης σε υλικά.
  • Τον έλεγχο της πρόσβασης στις διαδικασίες.
  • Τον σχεδιασμό μέτρων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης από επίθεση.
  • Τον συνεχή έλεγχο και την επικαιροποίηση των διαδικασιών που έχουν αναπτυχθεί για να διαφυλάξουν μία επιχείρηση.

Η PRIORITY, διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ISO 22000:2005, HACCP, BRC, IFS, FSSC 22000) με περισσότερα από 350 Συστήματα στο κλάδο των τροφίμων και ποτών, είναι σε θέση να πραγματοποιήσει Gap Analysis στο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων που εφαρμόζεται και να αναπτύξει βάσει της μεθοδολογίας TACCP τις απαραίτητες διαδικασίες και μέτρα για τη διασφάλιση της επιχείρησης σας βάσει του PAS 96:2010. Το PAS 96:2010 μπορεί να εφαρμοστεί σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα πρότυπα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων ή ποιότητας αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον η PRIORITY έχει αναπτύξει λογισμικό διαχείρισης του Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, το eQualSuite, το οποίο επιτυγχάνει τη μείωση κατά τουλάχιστον 70% του απαιτούμενου χρόνου για τη λειτουργία των διοικητικών διαδικασιών και ταυτόχρονα στην ελεγχόμενη πρόσβαση στα αρχεία των συστημάτων διαχείρισης της επιχείρησης σας.

 

Κατηγορία ISOPEDIA