HACCP – Ανάλυση Επικινδυνότητας και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου βάσει Κανονισμού 852/2004 και Codex Alimentarius

Σήμερα, η εφαρμογή ενός Συστήματος HACCP αποτελεί νομική υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων τροφίμων γεγονός που εκφράζεται μέσα από τις απαιτήσεις των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθμούς 178/2002 και 852/2004.
Μία σύντομη ιστορική αναδρομή της εξέλιξης του Συστήματος HACCP παρουσιάζεται παρακάτω:

1959 Πρώτη δημιουργία συστήματος HACCP, με αφορμή το αίτημα της NASA και του Αμερικανικού στρατού στην εταιρεία Pillsbury Co, για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων 100%. Διαπιστώνονται τα πρώτα κενά και η αδυναμία των τεχνικών ελέγχου ποιότητας που υπάρχουν.
1993 Η επιτροπή Joint FAO/WHO Codex Alimentarius εκδίδει οδηγίες για την εφαρμογή του συστήματος HACCP. Εκδίδεται η κοινοτική οδηγία 93/43/ΕΟΚ και ουσιαστικά καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή συστήματος HACCP από τις επιχειρήσεις τροφίμων της Ε.Ε.
2000 Εναρμόνιση Ελληνικής νομοθεσίας με την οδηγία 93/43/ΕΟΚ

Το HACCP, εκτός από την νομική υποχρέωση των επιχειρήσεων τροφίμων, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εργαλείο που ως στόχο έχει το μηδενισμό ή τον περιορισμό της πιθανότητας εμφάνισης κινδύνων σχετικά με την υγεία του καταναλωτή.

Για τον επιτυχή σχεδιασμό μίας Μελέτης HACCP απαιτούνται:

  • Επιθεώρηση εγκαταστάσεων και υποδομών, όπου εντοπίζονται αδυναμίες και σημεία βελτίωσης της υπάρχουσας κατάστασης υποδομών και πρακτικών
  • Εκπόνηση Μελέτης HACCP, με δημιουργία διαγραμμάτων ροής, ανάλυση κινδύνων, προσδιορισμός των κρίσιμων σημείων ελέγχου και καθορισμού τρόπου παρακολούθησής τους
  • Οργάνωση Φακέλων Υποστήριξης (προσωπικού, νερού, μυοκτονιών και καθαρισμών)
  • Σύνταξη Αρχείων Εφαρμογής, για την υγιεινή του προσωπικού, τις πρακτικές ορθής υγιεινής (GMP) και την εφαρμογή του συστήματος HACCP
  • Επιθεώρηση Εφαρμογής HACCP

Από το 1995, η PRIORITY, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και δημιουργία μελετών HACCP αλλά και ολοκληρωμένων Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων σύμφωνα με σχετικά πρότυπα (πχ ISO 22000:2005, FSSC 22000, BRC, IFS). Έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την εγκατάσταση συστημάτων σε περισσότερες από 350 επιχειρήσεις τροφίμων και σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους.

Παράλληλα, έχει αναπτύξει λογισμικό διαχείρισης Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, το eQualSuite, το οποίο επιτυγχάνει τη μείωση κατά τουλάχιστον 70% του απαιτούμενου χρόνου για τη λειτουργία των διοικητικών διαδικασιών.

Κατηγορία ISOPEDIA