BRC Issue 6 – Πρότυπο Ασφάλειας και Ποιότητας Τροφίμων της Βρετανικής Ένωσης Λιανεμπορίου

Το BRC – Global Standard for Food Safety αποτελεί ένα τεχνικό πρότυπο για την ποιότητα τροφίμων το οποίο αναπτύχθηκε το 1998 από τον Βρετανικό Οργανισμό Λιανεμπορίου (British Retail Consortium).

Κύριος στόχος του προτύπου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας βάσης για τη συνεχή αξιολόγηση των επιχειρήσεων που προμηθεύουν τις αλυσίδες υπεραγορών (super- markets).

Τον Ιούλιο του 2011 κυκλοφόρησε η τελευταία έκδοση του προτύπου (issue 6). Η νέα επικαιροποιημένη έκδοση δίνει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση:

  • Στη διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης
  • Στον έλεγχος των υπεργολαβικών εργασιών
  • Στον τρόπος βαθμολόγησης των εταιριών
  • Στη διενέργεια αιφνιδιαστικών ελέγχων στις εγκαταστάσεις
  • Στο διαχωρισμό των χώρων της επιχείρησης σε υψηλής επικινδυνότητας και φροντίδας με βάση διάγραμμα αποφάσεων

Για την ανάπτυξη του προτύπου BRC απαιτείται:

  • Δέσμευση και Υποστήριξη της Διοίκησης για την εφαρμογή των απαιτήσεων του προτύπου
  • Σχεδιασμός, ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σχεδίου HACCP για την διαχείριση των κινδύνων που δύναται να επηρεάσουν την ασφάλεια των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιογόνων, γύαλινων και μεταλλικών αντικειμένων.
  • Καθορισμός Προαπαιτούμενων Προγραμμάτων και σύνταξη Διαδικασιών και Οδηγιών Εργασίας με συγκεκριμένες υπευθυνότητες ώστε να διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες (σε εξοπλισμό, εγκαταστάσεις, προσωπικό) που απαιτούνται για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων
  • Σύνταξη εγχειριδίου GMP και GHP για όλες τις διαδικασίες που επηρεάζουν την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.

 

Το Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας πιστοποιείται από ανεξάρτητο φορέα πιστοποίησης επιλογής της επιχείρησης. Μπορεί κάλλιστα να συνδυαστεί και με εφαρμογή άλλων προτύπων Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων όπως ISO 9001:2008, IFS, ISO 22000:2005.

Η PRIORITY, διαθέτοντας μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων, με περισσότερα από 350 Συστήματα στο κλάδο των τροφίμων και ποτών, είναι σε θέση να οδηγήσει επιχειρήσεις που εμπλέκονται στην τροφική αλυσίδα σε πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο BRC.

Επιπλέον η PRIORITY έχει αναπτύξει λογισμικό διαχείρισης του ΣΔΑΤ, το eQualSuite , το οποίο επιτυγχάνει τη μείωση κατά τουλάχιστον 70% του απαιτούμενου χρόνου για τη λειτουργία των διοικητικών διαδικασιών.

Κατηγορία ISOPEDIA