AGRO 3-1, 3-2, 3-3, 3-4 & 3-5

Η βασική ανάγκη για το διαχωρισμό του παραγόμενου ελληνικού χοιρινού κρέατος από το εισαγόμενο χοιρινό κρέας, καθώς και η ανάγκη για διαχείριση της ασφάλειας του παραγόμενου κρέατος από τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας παραγωγής, που είναι οι ζωοτροφές, οδήγησαν στην ανάγκη για την εκπόνηση ειδικών προδιαγραφών.

Η πρόσφατη αναθεώρηση των τεσσάρων προτύπων (AGRO 3-1 έως AGRO 3-4), η καθιέρωση του προτύπου AGRO 3-5 για τα σημεία λιανικής πώλησης χοίρειου κρέατος και η έκδοση της κατευθυντήριας οδηγίας για την εφαρμογή και πιστοποίηση των προτύπων AGRO 3, έχουν δώσει νέα πνοή στην εφαρμογή συστημάτων Διαχείρισης για τη Διασφάλιση της Ποιότητας του Χοιρινού Κρέατος.

Τα πρότυπα αυτά εκπονήθηκαν και αναθεωρήθηκαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) με τον διακριτικό τίτλο AGROCERT.

Για την αναγνώριση της Πιστοποίησης του συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης χρησιμοποιούνται οι παρακάτω σημάνσεις:

Η εφαρμογή των απαιτήσεων έχουν ως στόχο την τήρηση των αρχών για την ευζωία των ζώων, την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα πρότυπα, όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν για την εφαρμογή των παραπάνω προτύπων θα πρέπει να αναπτύξουν Συστήματα, οι γενικές απαιτήσεις των οποίων παρουσιάζονται συνοπτικά:

  • Οργάνωση και αρμοδιότητες
  • Τήρηση νομοθεσίας
  • Υλοποίηση εκπαιδεύσεων
  • Ειδικές απαιτήσεις ανά κλάδο δραστηριότητας
  • Υγιεινή εγκαταστάσεων και εξοπλισμού
  • Περιβάλλον- Διαχείριση αποβλήτων
  • Ιχνηλασιμότητα
  • Εσωτερικούς έλεγχους
  • Προγραμματισμένες συναντήσεις των εμπλεκομένων.

Οι ειδικές απαιτήσεις ανά κλάδο παρουσιάζονται ακολούθως:

ΠΡΟΤΥΠΟ AGRO 3.1- Παραγωγή ζωοτροφών χοιροτροφίας

Το πρότυπο AGRO 3.1 περιλαμβάνει απαιτήσεις για την εισαγωγή των πρώτων υλών ζωοτροφών στην επιχείρηση, την διαχείριση προμιγμάτων και κτηνιατρικών φαρμακευτικών ουσιών, το σχεδιασμό και την διαδικασία παραγωγής μιγμάτων, την υγιεινή των εγκαταστάσεων, την εφαρμογή ελέγχων και τον καθορισμό ορίων ανοχής ανεπιθύμητων ουσιών σε όλα τα στάδια παραγωγής.

ΠΡΟΤΥΠΟ AGRO 3.2- Εκτροφή χοίρων

Το πρότυπο AGRO 3.2 περιλαμβάνει απαιτήσεις για την εισαγωγή ζωικού υλικού, την διαχείριση των ζώων ανάλογα με το παραγωγικό στάδιο εκτροφής τους, τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων,  τον καθορισμό των «μη συμμορφούμενων» ζώων, καθώς και απαιτήσεις για την φόρτωση και μεταφορά των ζώων στο σφαγείο.

ΠΡΟΤΥΠΟ AGRO 3.3- Σφαγή χοίρων

Το πρότυπο AGRO 3.3 περιλαμβάνει τις απαιτήσεις για την παραλαβή και εκφόρτωση των ζώων στο σφαγείο, την προετοιμασία των ζώων προ της σφαγής, την διαδικασία σφαγής, τις προδιαγραφές των εγκαταστάσεων και τις απαιτήσεις για την μεταφορά του χοιρινού κρέατος.

ΠΡΟΤΥΠΑ AGRO 3.4 – Τεμαχισμός, επεξεργασία και συσκευασία του χοιρινού κρέατος / AGRO 3.5- Σημεία λιανικής πώλησης χοιρινού κρέατος

Τα πρότυπα AGRO 3.4 AGRO 3.5 και περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις για την εισαγωγή σφάγιων ή τεμαχίων κρέατος στην εγκατάσταση, την διαδικασία της επεξεργασίας και της συσκευασίας του καθώς και προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις.

Η PRIORITY, με εμπειρία σε περισσότερα από 800 πιστοποιημένα συστήματα διαχείρισης σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με περισσότερα από 350 Συστήματα στο κλάδο τροφίμων και ποτών, αλλά και της ειδικής εμπειρίας των στελεχών της σε συστήματα διαχείρισης στη Ζωική Παραγωγή, είναι σε θέση να οδηγήσει σε πιστοποίηση μονάδες για την εφαρμογή των προτύπων της σειράς AGRO 3.

Κατηγορία ISOPEDIA