Υψηλή η χρήση του διαδικτύου στο χώρο της Υγείας στην Ελλάδα

Έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Σε υψηλά για τη χώρα μας ποσοστά βρίσκεται η χρήση του διαδικτύου στο χώρο της Υγείας, με εξέχουσα θέση να κατέχουν οι ηλεκτρονικές ιστοσελίδες και οι εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα και tablets. Ωστόσο, έντονο αναδύεται το πρόβλημα της αξιοπιστίας των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης για την Υγεία, καθώς μόλις 6% των χρηστών τα θεωρεί αξιόπιστα, παρότι ενημερώνεται από αυτά.

Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η πανελλήνια έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν- ELTRUN, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έρευνα διεξήχθη το χρονικό διάστημα Απρίλιος- Μάιος 2013 και τα αποτελέσματά της (βασισμένα σε 1024 ερωτηματολόγια) έχουν ως στόχο να εξηγήσουν τον τρόπο χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων τόσο από την πλευρά των Internet users, όσο και από την πλευρά των επαγγελματιών/ ιατρών. Πιο συγκεκριμένα, 8 στους 10 Internet users δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο προκειμένου να ενημερωθούν και συλλέξουν πληροφορία η οποία σχετίζεται με ιατρικά θέματα. Εξέχουσα θέση στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων κατέχουν οι ηλεκτρονικές ιστοσελίδες (83%), ενώ αρχίζει μα αυξάνεται και η χρήση των mobile εφαρμογών (22%). Από τους Έλληνες που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για ιατρικά θέματα, πλέον τα 2/3 ψάχνουν σε ιατρικά sites να βρουν περισσότερες πληροφορίες για τα συμπτώματα πριν επισκεφθούν ένα γιατρό. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι 4/10 “επιβεβαιώνουν” την διάγνωση / θεραπεία σε εξειδικευμένα ιατρικά sites μετά την επίσκεψη στο γιατρό. Η νέα τάση που χρίζει περισσότερο ανάλυση είναι ότι 1 στους 3 χρήστες προτιμά να διαβάζει blogs / forums όπου συμμετέχουν ενεργά άτομα με παρόμοια προβλήματα υγείας. Αυτό επιβεβαιώνει την γενικότερη τάση δημιουργίας μέσω του διαδικτύου νέων συνεργασιών και δυναμικών πέρα των γνωστών παραδοσιακών σχέσεων συναλλαγής και εμπιστοσύνης. Βέβαια το πρόβλημα της εμπιστοσύνης παραμένει αφού μόλις το 6% των χρηστών είναι σίγουροι ότι αυτά που διαβάζουν σε ιατρικά sites είναι αξιόπιστα. Για τον λόγο αυτό το Εργαστήριο ELTRUN ξεκίνησε την καταγραφή και αξιολόγηση των ιατρικών sites με στόχο να ολοκληρώσει την σχετική μελέτη για 300 ιατρικά sites μέχρι τέλη Αυγούστου.

Λόγοι χρήσης του Internet από τους Έλληνες

Οι υπηρεσίες που επιθυμούν οι πολίτες σχετίζονται με την εξοικονόμηση χρόνου και γενικά την εξυπηρέτηση. Πιο συγκεκριμένα 2 στους 3 δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να αποστείλει τα αποτελέσματα των εξετάσεων του με ηλεκτρονικό τρόπο, καθώς επίσης 1 στους 2 χρήστες δηλώνει την επιθυμία του να κανονίσει τη συνάντηση με τον γιατρό του μέσω κάποιας εφαρμογής. Η επίδραση που έχει το Διαδίκτυο πλέον στην καθημερινότητα των ασθενών χρηστών Internet φαίνεται και από το αποτέλεσμα ότι 7 στους 10 που συμμετείχαν στην έρευνα, είχαν επισκεφθεί γιατρό που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για να βελτιώσει τις υπηρεσίες του. Μάλιστα περίπου 1 στους 2 από αυτούς τους πολίτες πιστεύει ότι η ενεργή συμμετοχή του γιατρού του με το Διαδίκτυο του ενισχύει την επικοινωνία μαζί του και του μειώνει το άγχος γιατί τον “νιώθει συνέχεια δίπλα του”. Η σημαντική ανάπτυξη της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων στην καθημερινότητα των internet users, έχει ήδη γίνει αντιληπτή και από τους επαγγελματίες/ ιατρούς, οι οποίοι έχουν γίνει ιδιαίτερα ενεργοί αφού 8 στους 10 ιατρούς δηλώνουν ότι συμμετέχουν σε forums/blogs μέσω των οποίων ανταλλάσσουν πληροφορίες με συναδέλφους τους. Βέβαια η αξιοποίηση του διαδικτύου γίνεται κυρίως για προσωπικούς επαγγελματικούς / επιστημονικούς σκοπούς αφού μόλις το 7% των ιατρών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί συχνά το διαδίκτυο για να ενημερώσει τους πολίτες για θέματα της ειδικότητας του.

Χρήση Internet από ιατρούς για επαγγελματικούς λόγους

Τα πλεονεκτήματα που αναγνωρίζουν οι επαγγελματίες του χώρου από τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων σχετίζονται κυρίως με την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ειδικών και την απόκτηση πληροφορίας σχετικά με την ειδικότητα τους (71%). Ο προβληματισμός των γιατρών εντοπίζεται στην αξιοπιστία αφού μόνο 1 στους 3 πιστεύει με σιγουριά ότι τα ιατρικά sites παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες και ότι μπορούν να δώσουν σωστές απαντήσεις σε ερωτήσεις ασθενών.

Πηγή: HealthDaily

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ