Προτάσεις για το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα

Σημαντικές παρεμβάσεις και προτάσεις για το μέλλον του τομέα της υγείας δρομολόγησε το Συνέδριο των Financial Times «Shaping the Future of Healthcare in Greece: Surviving Uncertainty, Building Sustainability» που συνδιοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και τη Boussias Communications.

Το συνέδριο που έθεσε στο επίκεντρο της προβληματικής του την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της στον χώρο της Υγείας, παρακολούθησαν 500 περίπου ανώτερα και ανώτατα στελέχη του κλάδου, διεθνών οργανισμών καθώς και της επιστημονικής και πολιτικής κοινότητας. Παράλληλα, έγκριτοι ξένοι ομιλητές κλήθηκαν να τοποθετηθούν, σκιαγραφώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο συμπλέκονται οι πολιτικές υγείας και η οικονομική κρίση.

Ο επικεφαλής του Τομέα Δημόσιας Υγείας και Συστημάτων Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge, στην ομιλία του υποστήριξε ότι πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε σε 47 χώρες κατέδειξε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα συστήματα υγείας σε τρείς τομείς: την χρηματοδότηση, την πρόσβαση και την αποδοτικότητα. Για τον κ. Kluge, η μείωση της ανεργίας θα πρέπει αποτελέσει προτεραιότητα για όλους τους υπουργούς υγείας. Ακόμη, ο Kees van Gool, Health Policy Analyst του ΟΟΣΑ προσέθεσε ότι οι δείκτες μαρτυρούν μια άρρηκτη σχέση μεταξύ του προσδόκιμου ζωής και των δαπανών στο τομέα της υγείας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Nicola Bedlington, Executive Director του European Patients Forum, επισήμανε την αντίληψη ότι οι ασθενείς δεν συνιστούν μέρος του προβλήματος αλλά δομικό στοιχείο της λύσης σχετικά με την διασφάλιση μιας βιώσιμης και συνάμα ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης προς όλους.

Κατηγορία ΥΓΕΙΑ