ΕΦΕΤ: Εγκύκλιος για την Επισήμανση αλλεργιογόνων σε μη συσκευασμένα τρόφιμα

Από τις 13 Δεκεμβρίου 2014 τέθηκε σε ισχύ το άρθρο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1169/2011, που αφορά στην επισήμανση των ουσιών που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες σε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε στυ συνέχεια ο ΕΦΕΤ, η συγκεκριμένη απαίτηση αφορά σε όλες τις επιχειρήσεις που σερβίρουν ή διανέμουν μη συσκευασμένο φαγητό (από αλυσίδες λιανικής πώλησης έως τη μαζική εστίαση και τα ξενοδοχεία).

Βασικοί κανόνες είναι:

  • η ενημέρωση των καταναλωτών για την παρουσία ουσιών που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες στα τρόφιμα και το πού μπορούν να απευθυνθούν για να λάβουν πληροφόρηση.
  • η δημιουργία λεπτομερούς ενημερωτικού υλικού με περιγραφή των ουσιών που περιέχονται (ή και που ενδέχεται να περιέχονται) στα τρόφιμα
  • η εκπαίδευση του εμπλεκόμενου στη συγκεκριμένη διαδικασία προσωπικού.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, οι βασικές κατηγορίες ουσιών που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες είναι:

  • Σιτηρά που περιέχουν γλουτένη (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, σίτος σπέλτα, σιτηρό kamut ή οι υβριδικές τους ποικιλίες) και προϊόντα με βάση τα σιτηρά αυτά
  • Καρκινοειδή και προϊόντα με βάση τα καρκινοειδή.
  • Αυγά και προϊόντα με βάση τα αυγά.
  • Ψάρια και προϊόντα με βάση τα ψάρια
  • Αραχίδες (φιστίκια αράπικα) και προϊόντα με βάση τις αραχίδες.
  • Σόγια και προϊόντα με βάση τη σόγια
  • Γάλα και προϊόντα με βάση το γάλα (συμπεριλαμβανομένης της λακτόζης),
  • Καρποί με κέλυφος, δηλαδή αμύγδαλα (Amygdalus communis L.), φουντούκια (Corylus avellana), καρύδια (Juglans regia),καρύδια κάσιους (Anacardium occidentale), καρύδια πεκάν [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], καρύδια Βραζιλίας (Bertholletia excelsa), πιστάκια (Pistacia vera), καρύδια μακαδάμια και καρύδια Κουίνσλαντ (Macadamia ternifolia) και προϊόντα με βάση τα ανωτέρω.
  • Σέλινο και προϊόντα με βάση το σέλινο.
  • Μουστάρδα και προϊόντα με βάση τη μουστάρδα.
  • Σπόροι σησαμιού και προϊόντα με βάση τους σπόρους σησαμιού.
  • Διοξείδιο του θείου και θειώδεις ενώσεις σε συγκεντρώσεις άνω των 10 mg/kg ή 10 mg/litre εκπεφρασμένο ως SO2.
  • Λούπινο και προϊόντα με βάση το λούπινο.
  • Μαλάκια και προϊόντα με βάση τα μαλάκια.

Πηγή: www.efet.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ