Προτάσεις για «πράσινους φόρους» από το ΥΠΕΚΑ

Προτάσεις για την επιβολή «πράσινων φόρων» σε πλαστικά, χημικά και άλλα προϊόντα η χρήση των οποίων επιβαρύνει το περιβάλλον, αναμένεται να καταθέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις συζητήσεις που ξεκινούν με το υπουργείο Οικονομικών για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας. Όπως δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται μια δέσμη προτάσεων για την καθιέρωση ενός «πράσινου φορολογικού συστήματος», το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει σταδιακά το ισχύον σήμερα σύστημα.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε πως «στη συγκεκριμένη συγκυρία πρέπει να είναι κάποιος εξαιρετικά προσεκτικός με τις νέες παρεμβάσεις, οι οποίες, ακόμα και αν έχουν τη σωστή αναπτυξιακή και διάσταση βιωσιμότητας, επιβαρύνουν τον πολίτη». Ο αρμόδιος για το περιβάλλον υπουργός δεν θέλησε να συγκεκριμενοποιήσει τις προτάσεις του, ανέφερε μόνο το παράδειγμά του, πώς αποτρέπει κάποιος τη χρήση συγκεκριμένων υλικών, όπως είναι τα πλαστικά, στις συσκευασίες. Η λογική της πρότασης έχει να κάνει με έμμεσους φόρους σε προϊόντα που η χρήση τους επιβαρύνει το περιβάλλον, η τιμή των οποίων ουσιαστικά, αν «τρέξει», η πρόταση, θα αυξηθεί. Τέτοια προϊόντα είναι όσα εμπεριέχουν πλαστικό, χημικές ουσίες, μέταλλα κ.λπ. Δηλαδή, η πλειονότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούν σήμερα οι Έλληνες.

Η πρόταση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, είναι στο πλαίσιο της ευρύτερης λογικής της Ε.Ε. για ένα φορολογικό σύστημα που θα επιβαρύνει όσους ρυπαίνουν άμεσα ή δυνητικά το περιβάλλον κι όχι την εργασία, όπως ισχύει σήμερα.

Κατηγορία ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ